Overdracht van bedrijven in Wallonië: terugblik op 2019 en vooruitzichten 2020

Het jaarverslag van Sowaccess over bedrijfsoverdrachten geeft een heel goed overzicht van hoe de overnamemarkt het doet in Wallonië. Het jaar 2020 brengt veel onzekerheid met zich mee. Hieronder een samenvatting van het rapport:

Voor het jaar 2019:

  • De gemiddelde EV/EBITDA*- multiple in Wallonie is 6,4.

  • 31% van de transacties worden afgesloten met een krediet toegekend door de verkopers; 22% voorziet een earn-out clausule.

  • Het pensioen is de belangrijkste reden voor verkoop in de kleinste overnamedossiers. De wil om zich financieel veilig te stellen is een belangrijke factor in de grotere dossiers. 

Voor het jaar 2020:

  • We kunnen verwachten dat we van een verkopersmarkt naar een kopersmarkt gaan.

  • Het is zeer waarschijnlijk dat de markt zal worden gedomineerd door strategische en financiële kopers met meer liquiditeit en een duidelijke overnamestrategie.

  • Overname-experts schatten dat het aantal transacties in 2020 met minimaal 10% zal dalen, voor 40% van de respondenten mogen we zelfs een daling van meer dan 25% verwachten.

  • De impact op de verkoopprijzen zal sterk afhangen van de bedrijfssectoren waarin het bedrijf actief is en of het de crisis al dan niet goed heeft doorstaan. Een stijgende EV/EBITDA-multiple wordt door experts aangekondigd voor sectoren als farmaceutica, de digitale sector, medische technologie, sterk gedigitaliseerde bedrijven of anticyclische sectoren. Omgekeerd lopen de zwaar getroffen sectoren, zoals de horeca, detailhandel of de bouw, het risico om een belangrijke prijsdaling te zien, volgens experts met minimaal 10%.

  • Om de impact van de EV/EBITDA-multiple te kwalificeren bij een waardering, raden experts aan om de crisismaanden te isoleren, of in sommige gevallen, zelfs het volledige jaar 2020.

Bron : Sowaccess rapport « La transmission d’entreprises en Wallonie : retour sur 2019 et perspectives 2020 »


*EV = ondernemingswaarde.